Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenZelf een deur plaatsen in 6 stappen

Zelf een deur plaatsen in 6 stappen

De nieuwe deuren zijn binnen! Maar wat nu? Hoe plaats je eigenlijk een deur? Dat kan gelukkig makkelijk zelf, zolang je maar precies te werk gaat. Oh jeej, ik ben zelf niet zo precies. Gelukkig kwam hier mijn oom helpen. Wil jij het wel zelf doen? Volg dan deze 6 stappen.

Stap 1 – De deur op maat maken

Eerst moet de deur perfect in het deurkozijn passen. Als je de goede maat deur hebt besteld en het kozijn goed hebt opgemeten, is het vaak enkel nog een kwestie van inkorten en bijschaven. Moet de deur ingekort worden? Doe dit dan eerst. Plaats daarna de deur voor het kozijn en teken met een potlood de hoekjes af. Bijschaven doe je daarna met een schuurmachine. Kijk goed waar het klemt en schaaf bij totdat de deur perfect past.

Stap 2 – Scharnieren aftekenen op de deur

Een binnendeur hangt standaard aan 3 scharnieren. Plaats de buitenste scharnieren 10 tot 15 cm van de boven- en onderkant op de scharnierzijde van de deur en teken ze af. Nu kan je ook de middelste aftekenen precies in het midden van de andere twee scharnieren. Vergeet daarna niet de dikte van het scharnier af te tekenen aan de voorkant.

Stap 3 – Hout wegsteken

Hierna is het een kwestie van wegsteken. Mijn oom had hier een handig blok voor, maar de doe-het-zelver gaat aan de slag met een beitel en hamer. Sla eerst de beitel recht op de potloodstrepen naar beneden om splijten te voorkomen. Na dat de contouren zijn ingeslagen, kan je om de paar millimeter inkepingen slaan. Daarna is het een kwestie van het hout aan de voorkant eruit te slaan en kan je het scharnier op de deur schroeven.

Stap 4 – Scharnieren aftekenen op het kozijn

Zet de deur inclusief scharnieren in het deurkozijn en teken de omtrek van de scharnieren nu ook op het kozijn af. Herhaal daarna stap 3 met het kozijn en steek het hout weg waar de scharnieren moeten komen. Op deze manier vallen de scharnieren samen met de deur en het kozijn.

Stap 5 – Deur plaatsen in het deurkozijn

Schroef nu de scharnieren vast op de deur en op het deurkozijn. Zo, de deur is geplaatst! Draai de schroeven stevig aan en kijk of de deur goed dicht en open kan. Klemt de deur toch nog ergens? Haal dan de deur er uit en schaaf het nog een beetje bij.

Stap 6 – deurbeslag monteren

Nu de deur hangt is het ook handig dat je de deur open en dicht kunt doen. Meestal zit er hiervoor in je deur al gaten, waar het beslag moet komen. Meet dit voor de zekerheid op en ga op pad voor geschikt deurbeslag. Je kan in elke bouwmarkt wel een simpel slot vinden met een deurkruk dat past. Volg de instructies en hoppa je deur kan nu dicht, in het slot en weer open.

En tadaaaaa, je hebt een deur.

schuurdeuren cando in huis

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

plafond-vervangen-3

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

1 reactie

  1. Marie de Jonge
    19 november 2020

    Bedankt voor het delen van de stappen om zelf een deur te plaatsen. Het aftekenen van de scharnieren blijft een precies klusje. Ik heb hier zelf iemand anders voor ingeschakeld die dit beter kan dan ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights