Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIY Terrarium

Een terrarium in huis is een feestje voor elke plantenliefhebber! Het mini-tuintje in een glazen pot is een echte eyecather en heeft geen verzorging nodig doordat de plantjes leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen. Dus zelfs als je geen groene vingers hebt, maar wel van planten houdt, is zo’n eigen mini eco-systeem een ware musthave. En nog leuker: je maakt er eenvoudig zelf eentje. Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.

Sinds ik mama ben, verslons ik een beetje mijn plantenkindjes. Het gevolg: van mijn vriend mag ik geen nieuwe planten meer kopen. Maar wat als het gaat om een zelfvoorzienend eco-systeem dat geen water nodig heeft? Perfect toch! Die kan ik immers gewoon vergeten en dan blijft het nog een gezellig urban jungle in huis.

Zelf een terrarium maken

Je kunt eenvoudig zelf een terrarium maken. Eigenlijk heb je enkel een mooie glazen fles, potgrond, grind, een beetje mos en natuurlijk mini plantjes nodig. Kleine varentjes doen het bijvoorbeeld er goed, maar ook graslelie, Calathea, fluweelplant en vetplantjes. Zelf kreeg ik een Grow-it-yourself terrarium kit cadeau met alle benodigdheden. Het enige wat ik nog moest doen? De terrarium vullen en de dop erop plaatsen.

terrarium diy kit bold soldier inhoud

Hoe maak je zelf een terrarium?

Ik maakte dus zelf een terrarium met een DIY-kit: de ‘Bold Soldier’, gekregen van Plant Rebelz. In de kit zat: een glazen pot, kleine steentjes, actieve kool, potgrond, twee plantjes, decoratieve stenen, mos, een werkbeschrijving, een paar leuke kaarten en confetti!

Aan de hand van de instructie had ik binnen 5 minuten mijn eigen DIY terrarium gemaakt.

Zo ga je aan de slag:

 1. Maak het glas schoon

 2. Leg een laag kleine steentjes of korrels op de bodem

  Dit is tegen overtollig water in je terrarium.

 3. Gooi nu de aarde in je terrarium

  Tip: Voeg eerst wat (houts)kool toe. Dit zuivert en voorkomt schimmel. Dit zijn de kleine zwarte mini steen/korrels in de kit.

 4. Plant je mini-plantjes in de aarde

  In mijn kit zat een minivaren en een calathea.

 5. Decoreer je terrarium

  Decoreer de rest van de aarde met mos, schelpen of stenen.

 6. Dop erop

  Volgens de meeste beschrijvingen laat je het beste de terrarium nog een weekje luchten en sluit je daarna pas de glazen pot stevig af met de kurk. Ik heb zelf het glas – volgens de meegeleverde instructie – direct afgesloten en de plantjes leven in elk geval nog steeds!

 7. Feestje!

  Als laatste pak je de confetti erbij en maak je er een gezellig feestje van.

DIY terrarium in huis

Een DIY terrarium is misschien zelfvoorzienend, dat wil niet zeggen dat je er helemaal niet naar hoef om te kijken. Bij het neerzetten van je DIY terrarium is het bijvoorbeeld goed om te onthouden dat je mini eco-systeem niet houdt van direct zonlicht, maar ook niet op een hele donkere plek wil staan. En zie je dat er veel condens ontstaat in je glas? Haal dan even 5 uur de dop eraf. Het eco-systeem zorgt voor de rest!

Het is een waar feestje om zelf een mini eco-systeem te maken. Wil jij ook een eigengemaakt terrarium in huis? Kijk dan eens bij de toffe kits van Plant Rebelz.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights