Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIY Sierlijsten maken: zo doe je dat écht!

Sierlijsten (of wandlijsten) zijn momenteel helemaal weer helemaal ín! En ook ik ben voor de klassieke charme gevallen van sierlijsten op de muur. Je interieur krijgt hiermee direct een elegante uitstraling en je kunt dit ook nog eens gemakkelijk zelf maken. Een stijlvolle DIY dus deze keer, waardoor elke ruimte – ja, ook een nieuwbouwhuis – direct karakter krijgt. 

Benieuwd hoe je zelf sierlijsten plaats? Hieronder vind je het volledige stappenplan hoe je zelf binnen één dag een geheel nieuw interieur kunt creëren met sierlijsten!

Sierlijsten in onze kinderkamer

Ondanks dat fan van van een modern en strak interieur, ben ik ook dol op oude klassieke panden. We woonden hiervoor zelfs in een monument. Ik vind het altijd iets romantisch hebben, iets sierlijks, iets vrouwelijks. En dus was de keuze ook snel gemaakt om de ‘saaie’ slaapkamer voor onze dochter te voorzien van lijsten op het plafond en muren. Ik vond een geweldig inspiratieplaatje en schetste een plannetje op papier. 

Maar wat nu? Welke sierlijsten moet je hebben? En hoe monteer je ze dan op de muur? Daarin heb je verschillende opties:

Optie 1: In Amerika zie je ze vaak aan de slag gaan met houten latten en deze zetten ze met een spijkerpistool vast op de muur. Aangezien de kinderkamer gemetselde muren heeft, was dit geen optie voor ons. Lijmen met montagekit zou wel kunnen in dat geval. 

Optie 2: Heb je een vlakke wand of plafond? Dan kun je ook kiezen voor mdf lijsten met plakstrip. Deze vind je gewoon in de bouwmarkt vind je bij de houten (grenen of gegronde) latten en zijn goedkoper. Een goede budgetoptie dus en ook perfect als je in een huurwoning zit. De lijsten haal je er namelijk ook weer gemakkelijk vanaf. 

Optie 3: Zelf wilde ik graag gipsen sierlijsten. Ik ken dit ook van plafondornamenten en het is zeer licht van gewicht. Ook de naden zijn goed af te werken, zodat je ze echt niet meer zie. Na een tijd googlen, koos ik uiteindelijk voor sierlijsten van een soort kunststofschuim. Beide lijm je op de muur met een speciale kit, maar de schuim lijsten waren een paar euro goedkoper per meter. Op die manier hield ik geld over om de muren te verven. 

En wow! Het resultaat is echt gaaf geworden. 

Video tutorial

Benodigheden

Je vindt alles wat je nodig hebt voor deze woon-DIY bij de Praxis als je kiest voor optie 1 of 2. Wil je graag dezelfde soort lijsten als ik? Kijk dan online voor alle soorten lijsten en de bijhorende lijm.

Voor het plaatsen van sierlijsten heb je de volgende spullen nodig:

Materiaal

Tip: Bepaal voordat je sierlijsten gaat halen of bestellen hoe jij je wandlijsten op de muur of plafond ga plaatsen. Op die manier kun je precies uitrekenen hoeveel meters je nodig gaat hebben. 

Stappenplan voor sierlijsten op de muur

 • Meet je muur op en bepaal de afmetingen van de wandlijsten. De vlakverdeling kun je hier helemaal zelf bepalen, maar probeer wel voor symmetrie te kiezen om eenheid en rust te creëren.
 • Schets met potlood je vlakverdeling op de muur en kijk even van een afstand. Gebruik hierbij altijd een waterpas. Vind je het mooi? Ja? Dan kan het zagen en plakken beginnen. Nee? Dan terug naar de tekentafel.
 • Zaag aan een kant de lijst verstek. Daarbij zaag je een puntje (45 graden) zodat ze straks mooi tegen elkaar aanpassen. Als een echt lijstje.
 • Meet dan de juiste lengte en zaag die hoek ook verstek. Let hierbij op: aan de zelfde zijde van je lijst moeten de lange punten zitten en aan de andere zijde twee keer de korte kant. (zie ook de video tutorial))
 • Schuur de hoeken licht op en verf de lijsten eventueel al een keer in de gewenste kleur.
 • Breng vervolgens de kit of lijm aan op de achterkant van de eerste lijst en plak de lat op de muur tegen je potloodlijn aan. Pak je waterpas erbij om te kijken of alles goed waterpas gelijmd wordt. Haal overtollig lijm direct weg met een natte doek.

  Herhaal dit met alle lijsten voor op je muur.
 • Pro-tip: Kit langs de sierlijsten en je muur om kieren te dichten. Je pakt hiervoor het beste overschilderbare acrylaat kit.
 • Vul, voeg en schuur de naden totdat ze mooi glad zijn en niet meer opvallen.
 • Tot slot verf je de lijsten mee met de je wand om er één geheel van te maken.

Je kunt dus gemakkelijk zelf sierlijsten plaatsen in 9 stappen. Ik heb het hierboven zo duidelijk mogelijk geprobeerd op te schrijven. Lijkt het je alsnog ingewikkeld of heb je er liever beeld bij? Kijk dan de video tutorial op YouTube

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

tags:

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Ook leuk voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.