Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY Ombre muur: Een Stapsgewijze Gids Voor Het Maken Van Een Prachtige Ombre Muur

DIY Ombre muur: Een Stapsgewijze Gids Voor Het Maken Van Een Prachtige Ombre Muur

diy ombre muur kleurverloop handleiding-instructies-tips-blog-diy

Hebben jullie onze ombré muur al gespot in de slaapkamer? Ik vind het net een berglandschap en zo enorm gaaf! Wat ook tof is: je kan deze eenvoudig zelf maken. Echt! Het is makkelijker dan het lijkt. Het is zelfs mij gelukt om een verbluffende ombré muur te verven. Dus volg deze gids en creëer ook stap voor stap zo’n tof kleurverloop in huis. 

Een ombré muur is een prachtige manier om een subtiele en toch opvallende kleurovergang in je interieur te maken. Met een paar eenvoudige stappen en de juiste materialen kun zelf ook zo’n accentmuur verven. 

Ombré berglandschap

Met ‘ombré’ wordt dus eigenlijk gebruikt als een term voor een kleurverloop. Vaak is dit verloop van licht naar donker. Best begrijpelijk als je weet dat Franse woord ombré in het Nederlands schaduw betekent.

Maar wat ik heel gaaf vind aan een ombré muur is dat je niet alleen een subtiel kleurverloop creëert, maar je er ook de illusie van een prachtig berglandschap kan maken. Hieronder zie je precies hoe je dat zelf doet. 

Benodigdheden

wat heb je nodig bij het maken van een ombre muur
  • Verschillende verftinten in dezelfde kleurenfamilie (of meng zelf verschillende tinten met wit en de donkerste kleur)
  • Meerdere verfrollers en blokkwasten (voor elke tint een paar)
  • Meerdere verfbakjes (voor elke tint één)
  • Schilderstape
  • Afdekfolie of laken voor de vloer
  • Een rolmaat
  • Een potlood
  • Huishoudsponzen (per 3 bij de action)
Video Tutorial

Stapsgewijs een ombré muur

Stap 1: voorbereiding

Zorg ervoor dat je muur schoon, droog en vrij van oneffenheden is. Verwijder eventuele spijkers of haakjes en vul gaten op met vulmiddel. Bedek de vloer met een laken of afdekfolie om verfvlekken te voorkomen. Plak als laatste de randen van de muur, lampen, stopcontacten, enzovoorts af met schilderstape. 

Stap 2: Kleurselectie

Kies tussen de twee en vier verftinten in dezelfde kleurenfamilie die mooi in elkaar overlopen. Bijvoorbeeld, als je een groene ombré muur wilt, selecteer dan lichtgroen, middengroen en donkergroen. Het beste kan je kleuren kiezen op dezelfde waaierkaart. Deze kan je in elke bouwmarkt bekijken.

Zelf kozen wij voor de kleuren wit turf, vleugje turf, vol turf en puur turf uit de Flexa mengcollectie. 

Liever zelf mengen? Meng dan in diverse bakken: 75% je kleur met 25% wit, 50% je kleur en 50% wit en 25% je kleur en 75% wit. En verder heb je natuurlijk 100% je kleur en 100% wit. Net wat je wil.  

Stap 3: Strepen zetten

Bepaal waar je de kleurovergang wilt laten beginnen en eindigen. Kijk ook goed naar wat voor meubel er komt te staan. Hoe hoog is bijvoorbeeld je bed of bureau? En hoe ver daarboven wil je het ombré effect hebben? Gebruik een rolmaat om een lichte potloodstreepje te zetten op de muur en verschillende vlakken zo uit te tekenen.

Oh, en maak de stroken dik genoeg om straks een mooi kleurverloop te maken. 

Voor een strak ombré kleurverloop zit je het beste ook goede horizontale potloodlijnen. Voor een bergachtig/bosachtig landschap kunnen de lijnen een stuk creatiever op de muur getekend worden. 

Stap 4: Beginnen met verven

Tijd om te gaan verven! Zet de verfblikken of je gemengde verf in de volgorde van licht naar donker. Begin met de lichtste verf en verf met je roller het bovenste vlak in die kleur. 

Stap 5: Alle kleuren op de muur.

Pak een nieuwe, schone roller en verf de volgende strook met de volgende kleur. Veeg de randen waar de twee kleuren elkaar ontmoeten een beetje over elkaar uit. Pak daarna weer een andere roller en de volgende kleur en verf daarmee de strook daaronder. Dit doe je totdat alle stroken zijn geverfd. 

Wees gewaarschuwd: het ziet er nu nog niet tof uit.

Stap 6: Kleurverloop maken

Tijd om je spons erbij te pakken. Je maakt de spons vochtig en dip als het ware op het stuk waar twee kleuren bij elkaar komen. Je kan ook het sponsje dippen in een beetje van de lichter en/of donkere verf en zo een naadloos effect creëren op de wand. Je kan ronde bewegingen maken, vegen of zoals ik ‘deppen’ en zo een mooi bosachtig effect maken.

ombre muur sponzen

Blijf sponzen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. 

Stap 7: Laat drogen

Verwijder de schilderstape als het nog een beetje nat is en laat dan je ombré muur goed drogen. 

Gefeliciteerd! Je hebt nu aan de hand van deze stapsgewijze gids een prachtige ombré muur zelfgemaakt die een ware eyecather zal zijn in je interieur. Geniet van deze DIY!

Nog een kleine opmerking: Het resultaat van de ombré muur kan variëren afhankelijk van de verf en de techniek die je gebruikt, dus voel je vrij om het gewoon lekker op jouw manier te verven en je eigen unieke wand te creëren.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.