Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY Mega pegboard!

DIY Mega pegboard!

Bij het inrichten van de babykamer kreeg ik opeens een idee: ik wilde van één muur een mega pegboard maken. Ja, je hoort het goed: ik wilde niet een ‘gewone’ pegboard, maar een hele muur van 2 meter breed en 3 meter hoog!

Een pegboard in die maat kun je echter niet zomaar even in de winkel halen en dus ging ik zelf aan de slag. Bij de bouwmarkt bestelde ik multiplex platen en nam ik een speedboor mee. Het resultaat is echt zo gaaf geworden!! En het leukste is nog wel dat ik nu overal op de muur een plankje kan leggen, een lampje kan hangen en een knuffeltje neer kan zetten.

Het resultaat is zo gaaf! Ik ben er nu na dik 3 jaar nog steeds zo blij mee. Het is zo gemakkelijk om telkens opnieuw in te richten en schoon te maken (ook niet geheel onbelangrijk met de commode ervoor). Echt waar, zo’n mega pegboard aan de muur is ideaal als je net als mij last heb van veranderdrang.

Zelf een pegboard maken

Zelf een pegboard maken is gelukkig niet zo moeilijk en een MEGA pegboard maak je eigenlijk gewoon op dezelfde manier, maar dan iets groter. Ik maakte uiteindelijk drie losse mega pegboards van 2 meter breed en 1 meter hoog. Maar je kunt natuurlijk het beste even kijken hoe groot jouw wand is en hoe groot jij jouw pegboard wil maken.

Wat heb je nodig?

Voor het pegboard:
Voor de bevestiging aan de muur
 • Houten tengels
 • Muurplugs
 • Montagekit

Zo maak je zelf een pegboard!

 

 

Stap 1: Maak een plan voor de gaatjes

Allereerst moet je even goed bedenken waar en hoe groot jij de gaten wil hebben in jouw pegboard. Omdat wij een mega pegboard gingen maken wilde ik zelf niet te kleine gaten en ook niet te veel op elkaar. Ik koos dus voor gaten van 22 mm qua diameter, 20 cm van elkaar in de breedte en dan 10 cm omhoog.

Ook wilde ik graag een diagonaal patroon creëren. De eerste lijn begint daardoor op 20 cm van de kant af en de tweede lijn op 10 cm van de kant. De derde lijn begon dan weer op 20 cm van de kant, etc.

Stap 2: De houten plaat aftekenen

Zodra je weet waar je de gaatjes wil hebben, kun je gaan aftekenen. Hiervoor is de lange liniaal of duimstok ideaal.

Mocht je bij het aftekenen denken, dit is toch te druk of te weinig en wil je het toch helemaal anders? De potlood strepen kun je het beste ‘uitgummen’ door er met een schuurpapiertje overheen te gaan.

Stap 3: Boor de gaten voor jouw pegboard

Alle gaatjes afgetekend? Dan kan het boorwerk beginnen! Met de speedboor in het accuboormachine zet je het puntje van de boos in het hart van het afgetekende puntje en gaan met die banaan!

Boor echter nog niet helemaal door, want dan kan het aan de achterkant gaan splijten. Heb je daar echter geen moeite mee, omdat je dat toch niet ziet: Go You! En sla dan gerust stap 4 en 5 over. Vind je dit wel erg, boor dan door totdat het puntje erdoorheen is.

Het moeilijkste overigens is om de speedboor rechtop te houden.

Stap 4: Draai je pegboard om

Klaar met boren? Veeg al het zaagsel weg en draai de houten plaat om. Bij de volgende stap gaan wij namelijk aan de andere kant verder.

Stap 5: Boor de gaatjes door

Je ziet nu aan de andere kant van je pegboard allemaal kleine gaatjes. Zet het puntje van je speedboor daarin en boor het laatste stukje hout eruit.

Stap 6: Zacht schuren

Voor de finishing touch ga je nog met een schuurpapiertje eroverheen en ook langs alle gaatjes.

Stap 7: Het mega pegboard aan de wand bevestigen

Deze stap miste ik zelf bij veel stap-voor-stap uitleg voor een DIY pegboard, dus bij deze vertel ik je graag hoe wij de mega pegboard aan de wand hebben bevestigd.

 1. Allereerst heeft mijn vader op de wand in de lengte vier tengels (= lange dunne houten latten) geschroefd.
 2. De platen hebben wij daarna hierop gelijmd met montagekit.
 3. Nu vond ik alleen ‘lijm’ best eng – want wat als iemand er aan gaat hangen? – en hebben wij in de hoeken van elke plaat nog een extra schroef vastgeschroefd aan de latten.

Stap 8: Stokjes maken voor je pegboard

Bij een pegboard horen natuurlijk ‘pegs’, oftewel stokjes. Die stokjes stop je in de gaten en kun je gemakkelijk verplaatsen. Door er twee naast elkaar te plaatsen kun je hier ook een plankje opleggen. Het is dus handig om even na te denken hoeveel stokjes je wilt en hoe lang deze stokjes moeten worden. Heb je bijvoorbeeld een plankje van 20 cm diepte, dan moeten de stokjes een paar centimeter langer worden. Zelf rekenenden wij hiervoor 2,5 cm. Dus bij een plankje van 20 werden de stokjes 22,5, enzovoorts.

Verder is het gewoon een kwestie van een aftekenen, zagen en opschuren.

Stap 9: Plankjes maken voor je pegboard

Zelf hadden wij nog hout over van de multiplex plaat, waarvan wij plankjes hebben gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook andere resthout gebruiken of gewone meubelplaten. Dat is ook eigenlijk wel het leuke aan een pegboard: je kunt lekker creatief zijn!

Verder hebben wij elke keer 3 cm extra gerekend voor de lengte, zodat de plankjes langer zijn dan de stokjes waarop het rust.

Stap 10: Lakken en verven

Als laatste hebben wij de pegboard transparant gelakt. Sommige stokjes en plankjes hebben wij dan weer deels een kleurtje gegeven voor de afwisseling. Mocht je het willen weten: de kleur is 85% tijm van Flexa.

Stap 11: Het pegboard inrichten

Het pegboard hangt, de stokjes heb je en de plankjes zijn gezaagd: nu is het tijd om het pegboard in te richten! Steek de stokjes waar je maar wilt, leg er soms een plankje op, wie weet heb je ergens ook nog knopjes of andere dingen die je er graag aan wilt bevestigen. Het kan allemaal!

Mega pegboard in de babykamer

Ook een leuk idee voor de kinderkamer is een prikwand van kurk of een stoere klimwand! Wil je zelf een kurkwand maken? Mirjam legt op haar blog precies uit hoe je dit doet.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

5 reacties

 1. Ilse
  14 april 2019

  Super tof deze DIY! Knap gedaan!

 2. Jeannet
  23 april 2019

  Echt heel leuk, goed bedacht! Eigenlijk reuze eenvoudig en daarom bijna geniaal … ?
  Ik heb zelf wel eens van dat gaatjesboard gebruikt, dat spul wat eigenlijk onder je matras zit voor de ventilatie. Is ook heel leuk om te gebruiken. Ik had toen een winkel en het was perfect om haken in te plaatsen met allerlei artikelen eraan. Of als presentatiebord voor kleding. Wat ik altijd nog een keertje wilde doen, maar er niet toe ben gekomen, is om het board als borduurstramien te gebruiken. Dus met grote kruissteken iets erop te schrijven. Of een roos te borduren of zo. Lijkt me heel leuk. gr. Jeannet

  • Grace
   26 april 2019

   Dat klinkt inderdaad ook erg leuk Jeannet. Zelf ben ik niet zo goed in borduren, maar ondertussen wel in gaatjes boren 🙂

 3. Frederique Steenen
  24 april 2019

  Wauw wat een gaaf idee zeg, bedankt voor het delen en voor de inspiratie!

  • Grace
   26 april 2019

   Graag gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights