DIY Macramé wandkleed

Posted on 2 min leestijd 50 views

Weten jullie nog mijn mislukte poging om zelf een Macramé wandkleed te maken? Nou, mijn tweede poging ging al een stuk beter. Oké ik kwam nog steeds wat touw te kort, maar dat kwam vooral omdat ik maar bleef doorknopen.

Toch ben ik blij met het resultaat. Het DIY Macramé wandkleed is veel langer dan mijn eerste poging en het knopen ging ook veel beter. Ik durfde het zelfs aan om een soort diamantknoop te creëren. Wat vinden jullie van mijn DIY macramé wandkleed?

Zo maak je zelf een macramé wandkleed

Nodig?

 • heel veel touw
 • stok
 • schaar

Welke knopen moet je weten?

Bekijk ook de tutorial, waarin ik je alles uitleg over deze drie basisknopen.

Dit keer gebruikte ik een jutten touw van Hooked in een toffe groene kleur. Eigenlijk had ik dit jutten gekocht voor een andere DIY, maar is ook lekker boho om mee te knopen. Maar je kunt natuurlijk ook ander touw gebruiken.

Patroon Macramé wandkleed

 1. Vouw de 6 touwen van 4 meter dubbel en maak aan de stok vast met de opzetknoop.
 2. Maak in een horizontale rij 2 wietasknopen – 2 touwen overslaan – 2 wietasknopen – 2 touwen overslaan – 2 wietasknopen. (De touwen die je hebt overgeslagen, gaan we straks gebruiken om een schuine lijn in het model te krijgen.)
 3. Sla 2 touwen over en maak 1 wietasknoop – sla 4 touwen overslaan – 1 wietasknoop  – sla 4 touwen over – 1 wietasknoop – 2 touwen hou je over.
 4. Maak 1 wietasknoop – sla 16 touwen over – maak 1 wietasknoop
 5. Neem de touwen, waar je nog niet mee geknoopt hebt (de witte in mijn voorbeeld – touwnummer 9+10 en 15+17) en gebruik deze als leidraad voor de cordonknoop. De overige touwen knoop je er met een schuine cordonknoop eromheen. Het ene touw gaat hierbij schuin naar rechts en het andere schuin naar links. Knoop aan beide zijden de volgende touwen met de schuine cordonknoop om het touw. Knoop als de twee leidraden samen komen deze ook met een cordonknoop om elkaar heen.
 6. Herhaal dit nogmaals, maar dan vanuit het midden, waar de touwen 10 en 15 samenkwamen.
 7. Maak nu met de middelste 8 touwen 1 grote wietasknoop. En op de volgende rij maak je vanuit het midden 2 grote wietasknopen met 2 touwen over elkaar in plaats van 1. Als laatste maak je wederom met de middelste 8 touwen 1 grote wietasknoop.
 8. Spiegel de cordonknopen aan de overkant, zodat er een ruitvorm ontstaat. Zo krijg je een ‘diamantknoop’.
 9. Herhaal de vorige stap nogmaals om een tweede lijn te maken.
 10. Daarna gaan we de rest van het wandkleed opvullen met de wietasknoop, totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Succes!

Mocht je nog vragen hebben? Stel ze gerust!

Groetjes

Wil jij niets missen? Abonneer op de nieuwsbrief

Voer je email adres in en ontvang naast de nieuwste content ook exclusieve tips.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.