Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY Projecten DIY leertoren 2.0 met krijtbord

 DIY leertoren 2.0 met krijtbord

Als je een beetje thuis bent in natuurlijk ouderschap, bewust opvoeden en educatief uitdagen, dan heb je vast al eens van een leertoren gehoord. Een mede-mama stuurde mij een foto van haar dreumes op zo’n ding en ik dacht direct: “wij moeten ook zo’n leertoren zelf maken!”. Maar waarom is zo’n learning tower een must als je een dreumes of peuter hebt rondlopen? En hoe maak je zelf een leertoren met krijtbord? Ik leg het je allemaal uit!

Als baby wilde onze zoon vooral gedragen worden en ook nu als dreumes wil hij het liefste op gelijke hoogte met ons zijn. Dat betekent voor mij voor op de grond zitten spelen of gejengel aan mijn been. Werkelijk waar, hij klimt ook gerust al in en op mij. Of gaat op de grond liggen brullen, omdat ik hem niet snel genoeg oppak. Hij heeft er alles voor over om maar bij ons te zijn. 

Ook op het moment dat ik wil koken of nog erger afwassen! Want zodra ik de kraan open zet, komt hij aanrennen. Spelen met water vind hij namelijk heel erg leuk. Het enige wat hij nog leuker vindt: het water op de grond kappen met een bekertje. Tijdens het koken hangt hij vooral snikkend aan mijn broek en kijkt hij mij smekend aan om opgepakt te worden. 

Oh, en hij klimt ook overal op: de stoelen, de trap, over de bankleuning en via ons keukenkrukje van de Ikea ook zo op het aanrecht. Tijd dus voor een leertoren!

Een leertoren: wat is het eigenlijk?

Nou heel simpel: een leertoren is gewoon een soort hoge kruk, waarop kleine kinderen veilig op kunnen staan op gelijke hoogte van een aanrecht of tafel. Op die manier kan een dreumes of peuter volgen wat mama of papa doet en ook dingen zelf doen. Zo kunnen ze in een leertoren gezellig naast je staan tijdens het koken en alvast van al dat eten proeven. Ze kunnen helpen met afwassen of proberen zelf hun brood te smeren. En als je er dan nog eens aan de slag ga met schoolbordverf, dan is je leertoren ook direct een krijtbord. Een 2-in-1 kindermeubel dus!

Let Op: Hoewel Het Geheel In Onze Ervaring Stabiel Genoeg Is, Letten We Nog Altijd Goed Op Onze Zoon Als Hij Erin Staat. Om Voorover Kantelen Te Vermijden Kun Je Extra Versteviging Voorzien Door Middel Van Kleine Stukjes Hout Te Bevestigen Aan De Voorzijde Van De Leertoren.

Montessori voor thuis

De leertoren is ontstaan uit de Montessorigedachte en bedoeld als hulpmiddel om een kind zelfstandig mee te volgen en doen, op een plek die anders onbereikbaar zou zijn vanwege de hoogte. Zo leren ze ontzettend veel en zijn ze er gezellig bij. Maar dan dus een stuk veiliger dan op een gewoon krukje, omdat ze in een soort bak/kist staan.

Wil je meer weten hierover? Bekijk dan het boek Montessori voor thuis op Bol.com

Een leertoren 2.0: zo maak je die zelf!

Eerder deelde ik al de bekende learning tower Ikea hack om goedkoop en gemakkelijk een leertoren zelf te maken. Je maakt deze DIY leertoren van 2 Ikea krukjes: Ikea BEKVÄM + Ikea ODDVAR

Nu bleek het Ikea ODDVAR krukje overal uitverkocht te zijn en op marktplaats vroegen ze er belachelijke prijzen voor. Dus wat heb ik gedaan: gewoon een eigen DIY leertoren 2.0 gemaakt mét krijtbord. Het BEKVÄM krukje had ik al in huis, dus verder moest ik enkel nog een bezoekje brengen aan de bouwmarkt voor materiaal. Totale kosten (met de huidige houtprijzen) zo’n 50 euro + het krukje. Geen super budget tip, maar dan krijg je wel 2 kindermeubels in 1. 

Dit heb je nodig:

Stap-voor-stap instructies

  • Zet het Bekväm opstapje in elkaar volgens de instructies van Ikea. Alleen het zitoppervlak aan de bovenkant laat je er voor nu af. Het krukje had ik al staan, dus ik hoefde enkel de bovenste plank eraf te schroeven.
  • Ga naar de bouwmarkt (of bestel online) en zaag alles op maat. Ik heb alle maten al nauwkeurig voor je opgemeten en hierboven opgeschreven. Vaak kun je dit in de bouwmarkt al voor je laten doen. Toen ik ging deden ze dat in elk geval gratis door het tonen van mijn klantenkaart. Schuur alles goed glad, zodat je kind straks niet onder de splinters zit.
  • Tijd om je nieuw gecreëerde bouwpakket in elkaar te zetten. Ik heb eerst de twee zijkanten in elkaar gezet en vervolgens de plaat erop geschroefd. Hieronder heb ik een handige tekening gemaakt, zodat jij precies weet welk latje, waar moet komen. Het is trouwens best lastig om de latten netjes aan elkaar te schroeven, dus ik besloot om een gedeelte ook te lijmen. Sowieso is het handig om eerst de gaten voor te boren, zodat het hout niet gaat splijten.
  • Dan maak je met behulp van vier schroeven het nieuw gemaakte frame vast op het zitoppervlak van het Ikea Bekväm krukje.
  • Schroef nu het gehele bouwsel terug op het opstapje en klaar!

Onze zelfgemaakte leertoren heeft lange tijd een beetje onaf in de keuken gestaan. In de laatste vakantie heb ik echter de verfkwast erbij gepakt er deze DIY echt eens afgemaakt. Ik heb de schroefgaatjes opgevuld, in de avonduren alles een mooi groen kleurtje gegeven en aan de achterzijde een stuk resthout geschroefd voor extra veiligheid. (Ik was in het proces namelijk mijn ronde stok kwijtgeraakt, die daar bevestigd moest worden. Lees: mijn vader heeft het als verfroerstok gebruikt bij een andere klus.)

En de plaat aan de voorkant heb ik geverfd met schoolbordverf. Op deze manier is de leertoren ook direct een krijtbord. Een 2-in-1 kindermeubel dus! En daar houden we van als mama-met-veel-te-veel-speelgoed-in-huis-en-te-weinig-ruimte. Onze zoon vindt het ook helemaal geweldig! En is nu niet meer aan het jengelen aan mijn been als ik aan het koken ben, maar wel als ik zijn krijtje afpak. Want ja, krijten op het aanrecht mag niet. Flauw hé.

Al bij al best simpel toch? En het leukste is, onze dreumes wist direct hoe hij er op moest klimmen. Hij staat dan ook dagelijks op zijn leertoren mee te kijken en weet hem zelfs al te verplaatsen naar andere plekken. Zo staat de leertoren ook weleens voor het raam, aan tafel of bij de koelkast. Tja, daar is natuurlijk ook genoeg te ontdekken.

Meer montessori voor thuis

Vind jij het leuk om meer montessori meubels te maken voor in huis? Kijk dan ook eens bij mijn andere DIY blogs hierover.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een DIY Bedhuisje of een glijbaan in huis? Of ga juist gezellig knutselen met je kind en maak een handafdruk in zoutdeeg of pompons

Volg mij verder op Instagram voor meer inspiratie en abonneer je op mijn YouTube kanaal. En stuur mij ook zeker even een berichtje als je zelf aan de slag bent gegaan met deze DIY.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Ook leuk voor jou

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

1 reactie

  1. miaqueen
    1 februari 2021

    Beautiful!!! Food looks good too. I will try it after my workout today.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights