Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Klussen & VerbouwenDIY Houten tuindeur: zo maak je die zelf!

DIY Houten tuindeur: zo maak je die zelf!

Een houten tuindeur maak je gemakkelijk zelf. In deze DIY laat ik je stap-voor-stap zien hoe ik het heb aangepakt en geef ik je enkele tips wat je vooral niet moet doen.

Aangezien onze oude (en prachtige roze poort) uit elkaar viel, hebben wij zelf een nieuwe tuindeur gemaakt van steigerhout. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot. Benieuwd? Kijk dan ook zeker de video tutorial waarin ik uitleg hoe je écht een houten tuindeur maakt.

Stappenplan voor het maken van een houten tuindeur

Dit heb je nodig voor een tuindeur van steigerhout:

 • 8 houten planken
 • scharnieren
 • bouten en moeren
 • handvatten
 • boormachine
 • moersleutel
 • zaag of zaagtafel

Stap-voor-stap uitleg

 1. Planken zagen

  Bepaal de hoogte en breedte maat van je tuindeur en zaag de planken op maat. Je kunt hiervoor een zaag gebruiken of een zaagtafel. Deze laatste heeft een parallelgeleider, waardoor de zaagsnede altijd kaarsrecht zal zijn.

 2. Gaten boren

  Leg de vijf planken naast elkaar tegen elkaar aan op een werkbank (of op de grond met twee balken eronder). Op de grond zou ik in elk geval niet meer doen, want dat maakt gaten erdoorheen boren een stuk lastiger..

 3. Dwarsbalken

  Leg de twee dwarsbalken boven en onder in de breedte. Wij hielden ongeveer 20 cm afstand van de onder- en bovenkant. Eventueel kun je er ook eentje in het midden plaatsen.

 4. Monteren

  Boor gaten door de planken heen en zet de dwarsbalken vast aan de planken met de bouten en moeren.

 5. Schuine plank

  Voor extra stevigheid én dat de verticale planken niet gaan schuiven (ja, dit kan echt!) bevestigen wij ook nog een schuine plank op de deur. Hiervoor teken je de schuine schoor af en bevestig deze ook op de deur op dezelfde manier als de dwarsbalken.

  Let op! Bevestig de plank van onder (bij de scharnieren) naar boven. Anders druk je de houten poort als het ware naar beneden en dan gaat de poort na een poosje zakken.

 6. Laatste aanpassingen

  Wanneer nodig, zaag de poort verder op maat/rond.

 7. Scharnieren

  Bevestig de scharnieren, handvatten en slot op de juiste hoogte aan de poort.

 8. Ophangen

  Hang de poort op.

Ook leuk voor binnen

Dit stappenplan voor een houten tuindeur is overigens niet alleen leuk als tuindeur of poort. Je kunt de deur van hout bijvoorbeeld ook zelf maken voor in huis. Dit geeft jouw interieur een stoere industriële uitstraling. Droom jij van een zo’n mooie schuifdeur met stalen frame? Lees dan ook zeker even het stappenplan voor het maken van een industriele schuifdeur van Ilse.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

tags:

Ook leuk voor jou

diy-3d-kerstboom-mdf-hout1

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights