DIY een stylish krabpaal

Each product we feature has been independently selected and reviewed by our editorial team. If you make a purchase using the links included, we may earn commission.

SHARE:

Afgelopen weken had ik hele schattige logeetjes: drie lieve kittens en mama poes. De kittens zijn echt zulke dotjes! Nu ze ouder worden, beginnen ze echter ook flink te ravotten en te klimmen. Oh HELP! Daar is de eerste haak in de bank. Tijd voor een krabpaal.

Maar jemig! Krabpalen zijn best duur en ook niet echt stylish. Gelukkig is het heel gemakkelijk om zelf een stylish krabpaal te maken. In deze DIY leg ik je uit hoe.

Wat heb je nodig om een krabpaal te maken?

 • Sisal touw (geliefd bij katten om aan te krabben en in te klimmen 😉 )
 • Tuinpaal
 • MDF plaat (40x40cm heb je minimaal nodig)
 • (Afkort)Zaag (optioneel)
 • Schroeven en een accuboormachine
 • Nietmachine en lange nietjes (wij gebruikten die van 32mm lang)
 • Hammer

Prijskaartje? Zo’n 10 euro. Maar ik hoefde dan ook alleen het touw (8 euro) en tuinpaal (2 euro) te halen, de rest had ik liggen.

Hoe maak je zelf een krabpaal? Het touw, dat ik gehaald heb, is 8 meter lang en ik knip deze eerst door vieren. Ik wil namelijk een umbré effect creëren en heb de sisal touw dan ook eerst gekleurd. Hoe? Lees hier hoe je sisal touw kan kleuren » Als voetstuk gebruik je het beste een stuk MDF dat minimaal 40 bij 40 cm is. Ik had zelf eerst een voetstuk gemaakt van 20 bij 20 cm en toen viel de krabpaal elke keer om als de kat erin ging hangen. Je kan gewoon een mooie meubelplaat kopen van die maat of zelf een MDF plaat zagen en lakken. Wij hebben het voetstuk gezaagd in een hexagon, want dat vond ik net wat stylisher als een vierkant. Oké, in het midden van het voetstuk ga je nu de paal vastschroeven.Het handigste is om in het midden een schroef te schroeven en daarna met nog een paar schroeven stevig vast te zetten. Ik koos dus voor een tuinpaal (want mega goedkoop en heeft een leuk puntje), maar je kan ook een ander soort paal of houtbalk gebruiken hiervoor. Wat je ook pak, zorg ervoor dat de paal lang genoeg is. Je kan hiervoor de lengte gebruiken van je kat helemaal uitgestrekt. Katten krabben namelijk graag languit. Daarna begint het echte werk: het vastnieten van het touw. Ik kreeg dat dus echt niet voor elkaar, dus mijn vriend heeft mij geholpen. Sowieso merkte ik dat het handig was om met zijn tweeën te zijn, maar alles gaat volgens mij sneller met twee. Je wikkelt elke keer het touw strak om de paal heen en druk het sisal dan even goed aan (richting beneden). Aan één kant (de achterkant) niet je dan elke keer het touw vast. Ga door totdat je helemaal bij de top ben en laat dan een stuk touw nog naar beneden hangen. Geen nietmachine? Lijmen is natuurlijk ook een optie. Voor het umbré effect heb ik elke 10 cm (de tuinpaal is 40 cm hoog) een streepje gezet en op dat moment gewisseld van kleur touw: van donker naar licht. En dat werkt echt super goed! Kijk maar eens hoe stylish de zelfgemaakte krabpaal is geworden. Enne.. de kittens zijn er blij mee (en laten mijn bank nu met rust, pjoe)

Hoe maak je zelf een krabpaal?

Het touw, dat ik gehaald heb, is 8 meter lang en ik knip deze eerst door vieren. Ik wil namelijk een ombré effect creëren en heb de sisal touw dan ook eerst gekleurd. Hoe? Lees hier hoe je sisal touw kan kleuren »

Als voetstuk gebruik je het beste een stuk MDF dat minimaal 40 bij 40 cm is. Ik had zelf eerst een voetstuk gemaakt van 20 bij 20 cm en toen viel de krabpaal elke keer om als de kat erin ging hangen.

Je kan gewoon een mooie meubelplaat kopen van die maat of zelf een MDF plaat zagen en lakken. Wij hebben het voetstuk gezaagd in een hexagon, want dat vond ik net wat stylisher als een vierkant.

Willen jullie weten hoe je een hexagon teken? Laat dan even een berichtje achter.

Oké, in het midden van het voetstuk ga je nu de paal vastschroeven.Het handigste is om in het midden een schroef te schroeven en daarna met nog een paar schroeven stevig vast te zetten.

Ik koos dus voor een tuinpaal (want mega goedkoop en heeft een leuk puntje), maar je kan ook een ander soort paal of houtbalk gebruiken hiervoor. Wat je ook pak, zorg ervoor dat de paal lang genoeg is. Je kan hiervoor de lengte gebruiken van je kat helemaal uitgestrekt. Katten krabben namelijk graag languit.

Zo’n nietmachine bedoel ik dan.

Daarna begint het echte werk: het vastnieten van het touw. Ik kreeg dat dus echt niet voor elkaar, dus mijn vriend heeft mij geholpen. Sowieso merkte ik dat het handig was om met zijn tweeën te zijn, maar alles gaat volgens mij sneller met twee.

Je wikkelt elke keer het touw strak om de paal heen en druk het sisal dan even goed aan (richting beneden). Aan één kant (de achterkant) niet je dan elke keer het touw vast. Ga door totdat je helemaal bij de top ben en laat dan een stuk touw nog naar beneden hangen.

Met de hamer sla je dan de nietjes nog even goed plat, zodat ze echt niet meer opvallen straks.

Geen nietmachine? Lijmen is natuurlijk ook een optie.

Voor het ombré effect heb ik elke 10 cm (de tuinpaal is 40 cm hoog) een streepje gezet en op dat moment gewisseld van kleur touw: van donker naar licht. En dat werkt echt super goed! Kijk maar eens hoe stylish de zelfgemaakte krabpaal is geworden.

Enne.. de kittens zijn er blij mee (en laten mijn bank nu met rust, pjoe)

DIY stylish krabpaal zelf maken onder de 10 euro
benieuwd naar meer?

Word DIY-maatje en krijg toegang tot de exclusieve patronen, werkbeschrijvingen en printables/

Thank you for subscribing to the newsletter.

Oops. Something went wrong. Please try again later.

related posts

Leave A Reply

Your email address will not be published.

youtube
instagram
Instagram Post
Instagram Post
Instagram Post
Instagram Post
Instagram Post
Instagram Post
newsletter

Sign up for all updates, posts & news

Thank you for subscribing to the newsletter.

Oops. Something went wrong. Please try again later.