Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY Bedhuisje voor in de kinderkamer

DIY Bedhuisje voor in de kinderkamer

Ben je ook verliefd op zo’n hip bedhuisje? Deze trendy peuterbedden bestaan uit een houten frame in de vorm van een huis. Super tof voor in de kinderkamer én prima zelf te maken. Ik ging dus weer aan de klus voor een DIY bedhuisje. Met dit stappenplan maak ook jij dit originele bedhuisje zelf.

In zijn babykamer stond eerst mijn eigen authentieke ledikant te pronken. Onze zoon wilde alleen daar absoluut niet in slapen. Tijd dus voor een bedje, waarin hij wel wilde liggen snurken. Bij onze speurtocht naar een peuterbed werd ik verliefd op die leuke bedhuisjes! En jawel, die zijn aardig aan de prijs, maar gelukkig ook prima zelf te maken. Ik had dus mijn nieuwe DIY-klus gevonden en het resultaat is prachtig!

Ons DIY bedhuisje werd echter net wat anders dan andere. Zo heeft het een schuin dak en een schoorsteen. Dit maakt het bedhuis nét origineler, maar is het ook wat meer werk. Ook heb ik er een rand omheen gemaakt, zodat hij er tijdens het woelen niet uit kan vallen. 

Het belangrijkste is echter dat hij heel blij is met zijn bedhuisje en nu echt slaapt in zijn eigen ‘grote’ bed. En ik vind het helemaal super!

Een montessori vloerbed

Wat je misschien ook opvalt is dat het een vloerbed is, waarbij de lattenbodem als het ware op de grond ligt. Op deze manier kan onze zoon zelf in bed klimmen en eruit gaan. Iets wat hij ook echt doet (en soms midden in de nacht gezellig aan ons bed staat).

Montessori voor thuis

Het vloerbed is ontstaan uit het Montessori-gedachtengoed. De basis daarvan is ‘help-mij-het-zelf-te-doen’. Met een vloerbed kunnen ze zelf kiezen om te gaan liggen, slapen, rollen of kruipen. 

Wil je meer weten hierover? Bekijk dan het boek Montessori voor thuis op Bol.com

Zo maak je zelf een bedhuisje!

Dit heb je nodig:

Hout

Voor de basis:

  • 2x houten latten van 140 cm
  • 5x houten latten van 70 cm
  • 2x houten latten van 100 cm
  • 2x houten latten van 120 cm

Voor het dak hadden wij uiteindelijk 2x 113 cm en 2x 73 cm houten latten. Maar je kunt het dak natuurlijk groter en/of hoger maken.

De schoorsteen bestaat uit 3x houten latten. In ons geval 29 cm, 32 cm en 15 cm.

Optioneel: MDF plaat voor de omranding.

Kanttekening: Wij hadden een lattenbodem en matras voor een bed van 140×70 cm. Mocht je een andere matrasmaat hebben of willen, dan heb je andere maten qua balken nodig.

Overige materialen

  • Lange schroeven van 7cm, stuk of 15
  • (Cirkel)zaag
  • Schuurpapier
  • Accuboormachine met hout boortjes
  • 4x glijnagels

Stap voor stap: een DIY bedhuisje maken

Allereerst zagen wij de latten voor de basis op maat. Je kunt het hout ook op maat laten zagen in sommige bouwmarkten. Aangezien ik echter nog niet wist wat de maten gingen worden, hebben wij het thuis op maat gezaagd met de hand. Zorg er voor dat het hout goed aftekent en een cirkelzaag is ook heel handig bij deze klus.

Deze latten worden samen het bedframe. De latten van 100 cm en 120 cm worden de staanders. Daartussen leg je de twee latten van 140 cm en 70 cm. De lattenbodem past er straks precies tussen.

Je kunt natuurlijk zelf de lengte van de balken kiezen als jij het huisje groter of kleiner wilt hebben.

Pak allereerst een lat van 100 cm en een lat van 120 cm. Leg deze plat op de grond en schroef daar aan de onderkant een lat van 140 cm tussen. Boor eerst een fijn gaatje in het hout voordat je de schroef boort, anders kan het hout gaan splijten. Dit herhaal je, zodat je twee keer een gelijk frame hebt.

Tip: Voor extra stevigheid kun je ook nog een extra lat van 140 cm aan de bovenkant van het frame bevestigen. Zelf hebben wij dat niet gedaan.

Nu begint het betere reken- en tekenwerk. We gaan namelijk bepalen hoe het dak eruit gaat zien. Leg daarvoor je extra latten voor het dak op de grond en bekijk hoe jij graag het dak wil hebben. Zelf hebben wij bijvoorbeeld de ene kant langer gemaakt dan de andere kant. Je kan er zelf voor kiezen om de punt links, rechts of in het midden te hebben.

Is je dak zo op de grond naar wens? Dan kun je de balken aftekenen. Dit doe je gemakkelijk langs de platte kant van de lat. Op deze lijnen zaag je vervolgens de balken voor het dak schuin op maat. Op dezelfde manier teken je de schoorsteen af. Boor vervolgens deze balken stevig vast op de staanders.

Nu heb je de voor en achterkant van je DIY bedhuisje gemaakt. Tijd om het frame helemaal in elkaar te zetten!

Hiervoor schroef je de latten van 70 cm horizontaal vast tussen de staanders, zowel onder, boven en tussen de punt van het dak.

Op zich hoef je enkel nog het matras in het huisje te leggen en je bent klaar.

Bedhekje maken

Maar aangezien onze zoon nog een dreumes is en flink beweegt in bed, heeft hij een ‘bedhekje’ nodig. Wij besloten om van mdf een omlijsting te maken. Hiervoor zaag je eerst uit een mdf plaat vier delen: twee delen van 70 bij 30 cm en twee delen van 140 bij 30 cm. Uit één deel zaag je met een decoupeerzaag een opening – om in en uit te kruipen – en een raampje. Deze delen monteer je tussen de staanders

Meer inspiratie voor de kinderkamer

Weet je wat ook leuk is: een stapelbed! Of als ze iets ouder zijn een halfhoogslaper of hoogslaper van Emob. En hier heb ik gekozen voor een jungle thema, maar zijn kleuterkamer heeft een planeten thema. Ook erg leuk!

Vind jij het leuk om zelf kindermeubels te maken voor in huis? Kijk dan ook eens bij mijn andere DIY blogs hierover.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een DIY Leertoren met krijtbord of een glijbaan in huis? Of ga juist gezellig knutselen met je kind en maak een handafdruk in zoutdeeg of pompons

Volg mij verder op Instagram voor meer inspiratie en abonneer je op mijn YouTube kanaal. En stuur mij ook zeker even een berichtje als je zelf aan de slag bent gegaan met deze DIY.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.