Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

DIYDIY ProjectenDIY: Akoestische wandpanelen bevestigen van WooddUp

DIY: Akoestische wandpanelen bevestigen van WooddUp

Voor een waanzinnige binnenkomer ging ik op zoek naar akoestische wandpanelen om zo een toffe houten lattenwand te creëren. Wil jij ook zo’n toffe wand en direct een fijne akoestiek in je interieur? Lees dan snel verder, want hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je eenvoudig de akupanelen bevestig op de muur. 

Houten lattenwanden zijn helemaal trendy momenteel! En hoewel ik graag trends uit de weg ga in huis, ben ik op deze helemaal verliefd! De eerste ruimte waar de lattenwand de show steelt is de hal. Direct bij binnenkomst krijg je hierdoor al een wow-effect!

DIY houten lattenwand

Ik vind een houten lattenwand dus super gaaf! En deze kun je ook zelf DIY-en. Toch koos ik om de lattenwand te maken met akoestistische wandpanelen. Dit omdat hier vilt achter zit en dit zorgt voor een verbetering van – zoals de naam al zegt – akoestiek. Het vermindert vooral galm en dat je ruimte hol klinkt. Je kan dit ook opvangen met gordijnen, vloerkleden, stoffen meubels, enzovoorts. Maar dat komt er niet in de hal, dus de geluidskwaliteit verbeteren met akoestische wandpanelen en ook nog eens een geweldige accentwall creëren. Ja, perfect! 

Welke akoestische wandpanelen?

Bij mijn zoektocht naar wandpanelen kwam ik er al snel achter dat er enorm veel aanbieders zijn, maar daarin zitten ook grote verschillen in kwaliteit. Zo heb je wandpanelen van kunststof of mdf. Sommige glansen en andere voelen grof aan. Ook verschillen de diktes en verkrijgbare lengtes. Zelfs kleuren verschillen. Zo hadden mijn ouders van de ene bouwmarkt een ‘walnoot’ kleur gekocht en deze was totaal anders dan de panelen van een andere bouwmarkt. Het is dus ook slim om niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook welke jij er het mooiste uit vindt zien. Bestel dus zeker samples, zodat je zelf kunt beoordelen welke jij het beste/mooiste vindt. 

Mijn keus is gevallen op de Akupanelen van WooddUp in de kleur walnoot en 240 cm lang.

Hebben jullie al zin om ze te bevestigen? Wij wel!

Akupanelen bevestigen

Je kunt de panelen op twee manieren monteren: met lijm of met schroeven. Als je de wandpanelen vastmaakt met schroeven, kun je de panelen ook weer verwijderen. Maar in een betonnen of bakstenen muur is het niet handig schroeven, dus dan is lijmen een stuk sneller en makkelijker. Afhankelijk van jouw muur en wensen is dus ofwel lijm ofwel schroeven handiger.

Play Video

Stap 1: de muur checken

Natuurlijk ga je eerst bepalen waar je de lattenwand wil hebben. Check dan het stuk muur voor schroeven, haken, spijkers en of de muur waterpas is. Zet direct een waterpaslijn van onder naar boven van waar je de wandpanelen wil laten beginnen. Ga je lijmen? Reinig dan de muur ook even met een doekje. 

In mijn situatie ging het om een betonnen muur die heel scheef gebouwd is. De muur was dus totaal niet waterpas van links naar rechts. Daar kwamen we achter toen we een wandkastje daar ophingen. Nu hadden we zo de panelen erop kunnen lijmen, maar dan zou de lattenwand gaan golven. Nope dat wilde we niet. Dus wij hebben eerst een soort frame gemaakt met horizontale latten en die waterpas gemaakt en vastgezet met slagpluggen. 

Stap 2: Op maat zagen

Zijn de panelen al goed van maat: super! Zijn ze te lang, te breed of moet er een hoekje uit: dan is de volgende stap om ze op maat te maken. Meet daarvoor eerst goed uit wat de hoogte moet worden en teken dit af op de panelen. 

Zijn de panelen al goed van maat: super! Zijn ze te lang, te breed of moet er een hoekje uit: dan is de volgende stap om ze op maat te maken. Meet daarvoor eerst goed uit wat de hoogte moet worden en teken dit af op de panelen. 

Let hier trouwens even op! Mijn akupanelen hadden een andere boven en onderkant (aan 1 kant stak wat vilt verder uit) en ook begint de ene zijkant met een lat en eindigt met vilt. Mocht je dus het ene paneel vanaf de ene kant hebben afgetekend en de andere net andersom.. dan passen ze dus niet mooi aan elkaar. Sowieso is het mooier om de gezaagde kant niet in het zicht te hebben. Je kan hiervoor speciale zwarte plinten vinden in de bouwmarkt. Leer van mij mensen #kluskluns.  

Nog een tip: op de walnoot panelen zag ik amper de potloodstreep, dus plakte ik er eerst een stuk afplaktape op en tekende ik daarop af. Zo kon ik de lijn goed zien en door het tape heb je ook een nettere zaagsnede. 

 Met een zaag zaag je vervolgens gemakkelijk de panelen met latten door. Ik gebruikte een decoupeerzaag en deze truc om recht te zagen. Mocht je een cirkelzaag hebben, dan zou ik dat doen. Al kan een handzaag ook gewoon (hebben we getest voor je). 

Extra stap

Nadat ik het eerste paneel korter had gezaagd, merkte ik dat de latten nu loszaten aan die kant. Ik heb deze vanaf de achterkant terug vastgeschroefd met hele korte schroefjes. Het is slimmer om dit te doen voor het zagen, zo kan de latten niet zo klapperen. 

Stap 3: Smaller maken

De wandpanelen koop je in een vaste breedte, maar misschien heb je juist een smaller stuk (extra) nodig. Dan ga je niet aan de slag met de zaag, maar een stanleymes of breekmes. Je snijdt dan het beste door het vilt. 

Stap 4: Het eerste paneel monteren

Monteer de lattenwand aan de muur doormiddel van schroeven of constructielijm. Wil je het paneel ergens in het midden van je muur, dan is het – zoals al eerder genoemd – belangrijk om voor het eerste paneel een waterpaslijn op de muur te tekenen. 

Zelf begin ik tegen een rechte zijwand aan. Dus ik zorg er voor dat deze daartegen goed aansluit. Ook heb ik de panelen bevestigd door eerst lijm op het frame te doen, dan het paneel ertegenaan te plakken en daarna nog een paar schroeven erin geschroefd. De akupanel zit hier dus dubbel vast. 

Stap 5: het volgende paneel monteren

Doordat de akoestische panelen twee verschillende zijkanten hebben – een kant met een lat en een kant met strookje vilt – kun je meerdere panelen heel makkelijk in elkaar overlaten lopen. 

De wand begint hier met een zijkant met lat en eindigt dus met een zijkant van vilt. Daartegenaan (en een beetje erop) schuif je het volgende paneel met de lat-kant. En zonder zichtbare naad.

Het doet een beetje denken aan het kliksysteem van vloeren. Maar dan zacht. Dus druk niet te hard ertegenaan, want dan duw je het vilt te ver opzij. Gewoon rustig aan laten sluiten en weer vastschroeven of lijmen. 

Stap 6 - De afwerking

En ja, dan heb je dus de wandpanelen bevestigt en dan eindig je met een strook vilt. Dat was in ieder geval bij mij het geval. Dus wat deed ik: ik kocht een eind lamel in dezelfde kleur. Deze lijm je er dan gewoon tegenaan en dan is je lattenwand van alle hoeken mooi afgewerkt. Onder- en bovenaan heb ik verder gebruik gemaakt van een eindprofiel en speciale plint. Hierin vallen de panelen mee achter en zie je niets van een eventuele iets scheve zaagsnede. 

Samenvattend

Het bevestigen van akoestische wandpanelen is heel gemakkelijk. Vooral als je gewoon een recht muur heb en een of twee panelen op de muur kan schroeven of lijmen. En al helemaal als je niets hoef te zagen! 

Is jouw klus net als die van ons iets ingewikkelder dan gewoon een paneel tegen de muur zetten? Dan heb je het volgende nodig:

  • Een cirkelzaag, handzaag of decoupeerzaag (om korter te maken)
  • Stanleymes of breekmes (om smaller te maken)
  • Een accuboormachine (als je gaat schroeven)
  • Kleine schroeven van ongeveer 15mm (om de latten weer te bevestigen aan het vilt)
  • Rolmaat
  • Potlood
  • Afplaktape
  • Zwarte schroeven (als je gaat schroeven)
  • WooddUp contructielijm (als je gaat lijmen)
  • Vierkante gatzaag (voor stopcontacten uit te zagen)

En natuurlijk de Akupanelen !

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark.

Hoi, ik ben Grace

Ook leuk

Volg mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.