Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Boog verven op de muur: zo doe je dat!

Naast cirkels op de wand is er momenteel een andere gave trend om een toffe accentmuur te krijgen: een boog verven. Zoek op Instagram maar eens op ‘painted arch’ en je krijgt echt de meest geweldige voorbeelden te zien. En ja! Ik wilde dus ook graag zo’n toffe boog op de muur. Een snelle DIY met een sfeervol effect!

Voor mijn plannen van de woonkamer make-over heb ik een mooie bijpassende kleurtint uitgezocht. Eentje die goed past bij de kleur Binti Oasis, die nu net op de muur zit, maar dan een tint donkerder. We kozen uiteindelijk voor de kleur van het jaar 2011: Brave Ground.

In deze tint wilden we een boog verven bij de eettafel, maar toen zag ik het saaie muurtje bij de trap. Die wilde ik ook eens aanpakken en zo geschiedden. En ondanks dat mijn eerste poging niet zo goed ging – zie de video tutorial – is het met de juiste tips en tricks een simpele DIY voor iedereen. Het resultaat is super en WOW weer een bewijs dat je met een verfkwast sfeervolle veranderingen in huis kunt aanbrengen.

Bekijk de video tutorial

Benodigdheden:

STAP VOOR STAP EEN BOOG VERVEN

Net als bij elke verfklus is het handig om eerst de muur goed voor te bereiden. Kijk direct even of je gaten, deuken of scheuren zie, en vul deze op met muurvuller. Hoe gladder de muur, hoe mooier de boog. Plak eventuele plinten en kozijnen af en veeg de muur even af met een kleefdoek. Leg verder een laken of plastic op de grond om de vloer te beschermen en leg alle benodigdheden alvast klaar.

Stap 1: Bepaal de vorm van de boog

Je kunt helemaal los gaan met de vorm van de boog: een lage boog, breed, half rond, enzovoorts. Het mooiste is om te werken met je bestaande interieur. Maak bijvoorbeeld een boog boven je bed als een soort hoofdbord of juist boven je tv, een kastje of bij je eettafel. Zelf kozen we ervoor om onze klok als middelpunt te nemen. Hierdoor zorgt de boog nu voor de illusie van een klokkenkast.

Stap 2: Teken de boog op de muur

Na het bepalen van de vorm en afmetingen van de boog, pak je een lange waterpas en is teken je de boog af op de muur. De waterpas zorgt ervoor dat je een mooie rechte lijn naar beneden kan trekken. Na het aftekenen van de rechte lijnen is het enkel nog een kwestie om deze lijn te verbinden met je zelf geïmproviseerde passer. Hiervoor gebruik je een spijker of punaise, een touwtje en een potlood.

Voor onze boog (een halve cirkel) moet de lengte van het touwtje gelijk zijn aan de breedte van de boog op het hoogste punt (ook wel de helft van de breedte van je boog). Op de hoogte waar de boog moet beginnen, zet je het touwtje vast met behulp van de spijker, precies in het midden van beide rechte lijnen. Hier komt dus even wat basismeetkunde bij kijken.

Volg je het nog? Begin dan bovenaan de boog en beweeg het potlood aan je touw langs de muur naar beneden om de kromming te tekenen.

Pro tip volgt...Zelf heb ik de kromming niet eerst met een potlood getekend, maar de kwast aan het touw vastgemaakt en direct geverfd. Mocht je dit ook doen: begin dan wel ook met de kwast bovenaan in het midden (en niet zoals bij aan de zijkant).

Stap 3: Afplakken van de boog

Tijd om je boog af te plakken met schilderstape. Voor de kromming is er speciale flexibele afplaktape te koop. Maar met een strakke hand, zou je dit ook zelf netjes kunnen schilderen. De rechte lijnen plak je gewoon af zoals altijd, maar – hier ging het bij mij de eerste keer mis! – trek je afgeplakte lijn aan de kant van de kromming nog minimaal 10 cm verder door.

Stap 4 : De boog verven

Joepie, nu kun je gaan verven! Zelf had ik de kromming van de boog dus niet afgeplakt. Dit was echt prima zo, ondanks dat je vast wat verschil zou merken qua strakheid. Met een kwastje kun je echter prima de boog voorzichtig bijwerken. Als laatste verwijder je voorzichtig je tape. Dan nog even laten drogen en tadaa!

Voor & Na

Perfect is de boog misschien niet, maar gaaf zeker! Het saaie stukke muur is nu een sfeervol hoekje geworden. Ik ben er dus helemaal blij met dit snelle DIY projectje. En aangezien ik de eerste keer een paar foutjes maakten, weet jij nu hoe het goed moet. Dat is lekker handig, mocht je zelf ook zo’n tof accent willen aanbrengen op de muur. 

Voor
Na

*De muurverf heb ik gekregen in samenwerking met Flexa. Natuurlijk heb ik zelf de kleur uitgezocht en het soort verf.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Meer DIY inspiratie

Ontvang nog meer inspiratie rechtstreeks in je mailbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.