Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Behangen in het toilet? Met deze tips komt dat helemaal goed!

Wil jij het toilet een make-over geven? Behang is dan een geweldige manier om het kleinste kamertje in huis een extra dimensie te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Behangen in het toilet. En is elk behang daar wel geschikt voor? Hieronder vind je al mijn beste tips, zodat jij zelfverzekerd aan de slag kan gaan met behang in de wc. 

Vaak is het toilet een beetje saai. Gewoon wat basis tegels tot halverwege de muur, en daarboven is het dan gestuct. Zonde eigenlijk, want het is wel een ruimte waar je regelmatig vertoeft. Dus laten we die wc’s een frisse uitstraling geven.

Je kunt dan denken aan – lekker eenvoudig – een trendy kleurtje op de muur. Of misschien ga je wel all-in en kies je voor een complete transformatie van de toiletruimte. Beide opties tillen je toilet naar een hoger niveau.

Maar vergeet behang niet! 

Sowieso ben ik dol op behang. Behang is een geweldige manier om een ruimte karakter te geven. Je tovert daarmee een kamer om in een ware oase door behang met palmbomen, geef het een romantische vibe met bloemenprints of juist een japandi look met een bamboo behang. 

Kijk maar eens naar het prachtige fotobehang in ons toilet!

Before
After
Alle voordelen van behang:

Of je nu kiest om een enkele muur te behangen of er helemaal voor te gaan en zelfs het plafond mee te pakken: behang is perfect om een statement te maken in de wc!

Net als kleur kan behang visueel de wc visueel groter of kleiner maken. Je kan zelfs kiezen voor optische illusies door te werken met dieptes, bijvoorbeeld door fotobehang met een pad of trap. 

Heb je gaten in de muur of is je muur gewoon niet zo mooi? Ook niet als het geverfd is? Behang is dan de oplossing en verbergt al die oneffenheden. 

In tegenstelling tot tegels is behang gemakkelijk te vervangen. Dus het is geen enkel probleem als je straks weer een nieuwe look-and-feel wil voor je toilet. Handig!

Greet van Style and Sugar, een instagrammer die ik volg, zag ook de voordelen en ging behangen in het toilet. Zelf heb ik aardig gelachen om haar stories daarover. Inclusief een story waarin ze afraden om zelf een wc te behangen. Ik citeer: “behang nooit, ik herhaal, nooit een toilet. ik heb zo’n spierpijn van in vreemde houdingen staan, op een hoge ladder om erbij te kunnen. ik heb er twee avonden over gedaan.” 

Maar ik zeg: doen! Met een goede voorbereiding en een trapje dat je over je toiletpot kunt plaatsen, is het absoluut de moeite waard! 

Ons toilet vind ik daar het perfecte voorbeeld van. 

Welk behang in het toilet?

Ik moet bekennen dat ik heel veel behangetjes heb bekeken en heb overwogen voor ons toilet. Ik wist twee dingen zeker: ik wilde geen patroonbehang, maar een soort kunstwerk én iets dat bij ons past. 

Uiteindelijk heb ik behoorlijk wat tijd gestoken in het vinden van het perfecte behang. Hier bij ons is de toiletruimte namelijk aan de ‘natte kant’, zoals dat in vaktermen heet. Het behang bevindt zich ook achter de wastafel, dus het kan vochtig worden. Dat vereiste wat extra onderzoek.

Maar nu weet ik wel heel goed welke behangsoorten echt geschikt zijn voor het behangen van de wc.

  • Vinyl behang

Voor vochtige kamers is vinyl behang een topkeuze. Dit behang heeft een waterbestendige laag en dat zegt volgens mij alles. Wel een nadeel: het is lastiger te behangen, omdat je het behang moet inplakken in plaats van je muur, en je krijgt het er niet makkelijk af. 

  • Zelfklevend vinyl behang

Dit soort behang is eigenlijk gewoon vinyl behang, maar dan zit er al plak achter. Eigenlijk is het gewoon een grote muursticker en dat leek mij ideaal. Ik heb dan ook lang gezocht naar een leuke print op Etsy. Maar toen dacht ik opeens: een kleine muursticker is al lastig te plakken, dus wil ik hier echt aan beginnen? Oh, en ik kon ook geen print vinden die ik echt tof vond. Misschien zit er voor jou wel iets tussen? 

  • Vliesbehang

Vliesbehang is mijn favo soort behang en ook prima geschikt voor in de wc. Vooral als je boven de tegels gaat behangen en er niets nat wordt. Kan het behang echt vochtig worden, zoals bij een kraan? Of wil je de behang vaak kunnen poetsen met een natte doek? Dan is dit soort behang niet geschikt. Al kan je wel weer een transparante vinyl coating gebruiken. 

  • Premium kwaliteit vliesbehang

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor premium kwaliteit behang van Photowall (deze). Deze kwaliteit is iets duurder en heeft een bepaalde matte afwerking. Door die afwerking kun je het behang gewoon poetsen en schrobben. En dit maakt het ook geschikt voor bij het kraantje bijvoorbeeld.  Hier lees je meer over de verschillen tussen de standaard en premium kwaliteit

Sowieso is Photowall een aanrader als je graag een statement wil maken met behang. En ook handig: ze leveren de behanglijm er standaard bij. Kan jij gelijk aan de slag. 

Je toilet behangen in 4 stappen

Heb je mooi behang gevonden? Dan is het tijd om te behangen! Heb je nog nooit eerder behangen? Lees dan zeker even mijn behanggids voor beginners en lees de volgende stappen nog eens goed door. 

Stap 1 – Voordat je aan de slag gaat met het behangen van je toilet, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Begin met het opruimen van de ruimte en verwijder overbodige items, zoals luchtverfrissers, wc-borstels en zeeppompjes. Zorg ervoor dat de toiletdecoratie plaatsmaakt voor je nieuwe behangproject. Daarnaast is het slim om de toilet af te plakken. Pak verder alle benodigde behangmaterialen er alvast bij.

Stap 2 – Voor een vlekkeloze behangervaring is het essentieel om de muur goed voor te bereiden. Egaliseer oneffenheden en ontvet de muur grondig. Gebruik eventueel een primer. 

Stap 3 – Als je kiest voor vliesbehang, zoals ons, dan breng je de behanglijm direct aan op de muur. Smeer niet te dun, maar lekker royaal. Op die manier blijft je behang stevig op zijn plaats plakken.

Stap 4 – Begin met het zorgvuldig aanbrengen van de eerste baan behang op de muur, met behulp van een behangspatel. Druk het behang stevig in de hoek en knip overtollig behang netjes af. Zorg ervoor dat de volgende banen naadloos aansluiten op de vorige.

Stap 5 – Mochten er lijmresten aan de voorkant van het behang achterblijven, dan kun je deze eenvoudig verwijderen met schoon water en een vochtige doek. Gebruik vervolgens een droge doek om het behang droog te deppen. Houd in gedachten dat dit alleen werkt bij verse lijm, dus wees snel als je een foutje ontdekt.

Met het juiste behang en deze 5 stappen kun je zelf jouw toilet een prachtige make-over geven, helemaal naar jouw stijl. Veel succes en veel plezier met dit DIY project!

Ook leuk voor jou

tips-inrichten-klein-toilet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.