Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

Met de auto of de bus rondreizen door Cuba?

Bij het plannen van een reis naar Cuba is een belangrijke vraag: ga je met de auto of de bus rondreizen? Zelf hebben wij hier lang over lopen wikken en wegen. Want zowel rondreizen met de auto als met de bus hebben bepaalde voordelen en nadelen. Zelf nog geen keuze kunnen maken? Alle voors en tegens heb ik voor je op een rijtje gezet.

met de auto

Voordeel: Vrijheid blijheid!

Een auto huren is een populaire optie om het land te ontdekken. Het grootste voordeel hiervan is de hoeveelheid vrijheid die je met een huurauto hebt. Je pikt deze gewoon op bij het moment van aankomst (of een paar dagen laten) en levert de auto aan het einde gewoon weer in. In de tussentijd kun je rijden wanneer en waarheen je maar wilt. Even onderweg stoppen voor een fotomoment: geen probleem. Toch nog een ander dorpje inrijden: geen probleem. Een paar uurtjes eerder of later weg: geen probleem.

Nadeel: Veel geld

Wel moet je zelf de weg zien te vinden, rijden en dus fit zijn. Ik kan me voorstellen dat je na een dag autorijden best moe kan zijn en dat is ook zonde. Ben je ook een beetje zenuwachtig om te rijden in een vreemd land? Dan is een auto huren ook geen top idee. Het grootste nadeel is echter de kosten. Omgerekend kost een huurauto zo’n 50 euro per dag. Voor een reis van 3 weken ben je dus ongeveer 1000 euro kwijt aan autohuur. Daarbij komt nog de verzekering en benzine. Reken dus zeker op minimaal 20 euro per dag erbij en dan kom je – als je zuinig doet – op 1400 euro voor een huurauto. Als je met zijn tweeën bent is dit echt duurder dan rondreizen met de bus. Ben je echter met meer? Dan kan een auto huren juist weer goedkoper zijn.

met de bus

Voordeel: Goedkoper!

Het openbaar vervoer is in Cuba (wonderbaarlijk) goed geregeld. Speciaal voor toeristen rijdt de Viazul: een luxe tourbus die alle belangrijke steden aandoet. Deze optie is een stuk goedkoper dan een huurauto. Oke, het ‘gewone’ openbaar vervoer is nog goedkoper, maar daar willen ze geen toeristen in hebben. De Viazul bussen zijn overigens betrouwbaar en rijden op tijd! Jaja, daar kan de NS nog wat van leren. Ook kun je de bustickets van tevoren reserveren (via de site van Viazul) of ga gewoon op de dag zelf naar het busstation. In drukkere periodes is op de bonnefooi echter net iets lastiger, omdat de bussen dan vaak helemaal volgeboekt zijn.

Nadeel: minder vrijheid

Een groot nadeel is dat je afhankelijk bent van de bustijden en routes. De hoeveelheid vrijheid die je hebt, is daardoor een stuk minder. De Viazul rijdt wel naar alle belangrijke toeristische plekken, maar een tripje naar de Varkensbaai wordt al wat lastiger. Ook rijden er soms maar één bus per dag en die kan dus vol zitten. De tijden zijn ook niet altijd even prettig. Zo kan je al om 7 uur ’s ochtend op het busstation moeten zijn of pas om 2 uur ’s nachts. Even stoppen voor een foto kan overigens ook niet en het toilet werkt ook niet altijd. En dan zit je dan.. maar gelukkig wel in een chille bus. Dat bedoel ik overigens letterlijk, want de bus heeft airco. Tip van mij: neem een dekentje mee. Ik had het namelijk echt fris in de bus. Oh en wat ook een echt nadeel is: het kost enorm veel tijd! Je moet namelijk al een uur van te voren aanwezig zijn op het busstation, je hebt diverse haltes onderweg, etc. Je bent hierdoor echt wel meer tijd kwijt dan als je zelf zou rijden. Een beetje net als in Nederland.

Met de auto of bus?

Oké, even samenvatten:

Auto versus Bus
Flexibel versus Vaste tijden en route
Zelf rijden versus Achterover zitten en chillen
Stoppen voor foto’s versus Geen fotostops
Duurder versus Relatief goedkoop

Wat voor jou de beste optie is, ligt natuurlijk aan je eigen wensenlijstje. Wil je helemaal je eigen weg willen gaan? Dan is een auto huren een goed idee. Wil je juist iets reizen op een budget en/of geen zin om te rijden? Neem dan gewoon de bus. Beide opties zijn overigens prima te doen.

Je vervoer van tevoren regelen?

Ben jij er aan uit hoe je gaat rondreizen? Dan is het slim om alvast in Nederland je vervoer te regelen. Cuba is namelijk booming als vakantieland, maar zoveel plekken in de bus of huurauto’s zijn er niet. Wil jij dus verzekerd zijn van een auto of plekje in de bus, dan kun je dit prima thuis al regelen.

Bustickets online

Voor bustickets is de website van Viazul je nieuwe beste vriend. Zelf heb ik uren rondgekeken op deze website en alle routes bekeken, opties, prijzen, etc. De site werkt erg prettig en je kan direct alle tickets kopen met een creditcard. Op die manier heb ik heel onze route uitgestippeld en een handig schema gemaakt hoe laat elke bus vertrok. Een slimme meid is voorbereid 😉

Auto huren

Voor een auto check je het beste de website van Transtur Car Rental. Je kunt hier verschillende aanbieders vergelijken (zoals REX, Cubacar en Havanautos). Het fijne aan deze site is dat het gerund wordt door een Nederlands agentschap, je direct ziet welke auto’s nog beschikbaar zijn, hoeveel het kost en je kunt gewoon zelf online boeken! Wees er trouwens echt op tijd bij, want een maand van te voren kunnen alle huurauto’s al ‘uitverkocht’ zijn.

Wil je trouwens meer tips over een auto huren in Cuba?  Edith van Travel.Create.Repeat heeft daar een goede (en up-to-date) blog overgeschreven met tips. Lees hier »

Hoe reis jij het liefste?

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights