Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

7x tips voor een goede ventilatie in de winter

Brrrr in de winter kruip ik het liefste onder een warm dekentje op de bank met de kachel vol aan. Helemaal gezond is dit echter niet. Dit komt doordat je dan een mindere goede ventilatie hebt in huis en daar krijg jij last van. Je kunt door de droge lucht van het stoken zelfs last krijgen van rode ogen of een droge mond.

Met de ramen dicht en de verwarming aan, kan ook stof door het huis zweven en kan je meer last hebben van huisstofmijt. Hierdoor kun je opeens meer moeten hoesten of flink last krijgen van een allergie. Oh en als het vocht niet goed weg kan door een slechte ventilatie, kun je ook weer vochtplekken en schimmels krijgen op de muur of plafond. Allemaal redenen dus om toch goed te ventileren in de winter!

Goed ventileren in de winter

Een goede ventilatie is het beste middel voor een gezonde lucht in huis en de eenvoudigste manier van ventileren is om continue een (klap)raam open te hebben. Zelf moet ik er echter niet aan denken om in de winter 24 uur per dag een raampje open te hebben staan. Dat lijkt mij dus erg fris!

Even luchten dan maar? Nee dus, want ook al is het openzetten van je ramen even lekker fris.. een half uur nadat alles weer dicht is, is de frisse lucht ook verdwenen.

En dan kom ik er ook nog eens achter dat je juist met een goede ventilatie op de stookkosten bespaart. Ja, zelfs door continu een raampje of ventilatierooster open te hebben! Door juist niet te ventileren, is er meer vocht in huis. En juist vocht kost meer energie om te verwarmen. Dus een goede ventilatie in de winter is goed voor je gezondheid en je portemonnee.

Tips voor een goede ventilatie

Maar hoe kun ventileer je nu in de winter? Net als in de zomer eigenlijk: door de roosters of het kiepraampje gewoon continu open te houden. Daarnaast heb ik nog 7 tips voor een goede ventilatie voor je:

  1. Tegen een droge lucht kan het helpen om luchtbevochtigers te plaatsen in huis. Dit hoeft niet perse een groot elektrisch apparaat te zijn; planten of waterbakjes aan de radiator zijn duurzame en eenvoudige opties.
  2. Kook met het deksel op de pan om vocht te verminderen en zet ook altijd de afzuigkap aan.
  3. Tijdens het douchen is het ook fijn om extra te ventileren. Dweil ook direct even de vloer en droog de douchecabine om vochtplekken tegen te gaan.
  4. Veel mensen in huis door bijvoorbeeld pakjesavond of kerst? Zet dan nog een raampje open om extra te ventileren.
  5. Ventileer ook bij vochtig weer en lucht kamers regelmatig. Zet voor het luchten wel even de verwarming lager om geen onnodige warmte te verliezen.
  6. Controleer of je ventilatieroosters rondom je huis nog schoon zijn en vervang ze eventueel met een rooster dat deels dicht kan.
  7. Nieuwbouwwoningen en flats hebben soms een gezamenlijk ventilatiesysteem, schakel deze mechanische ventilatie nooit uit, maar schoonmaken kan wederom geen kwaad.

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

tags:

Ook leuk voor jou

kurkvloer-houtlook-gogracy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights