Trending Video

Play Video

Video: Home Tour XL

6x ZIEN in Istanbul

In 2011 ben ik met een vriendin op citytrip geweest naar Istanbul (of in het correct Nederlands Istanboel). Deze prachtige stad is absoluut de moeite waard om op je reislijstje te zetten en je kan er dagen verdwalen door de kleine straatjes en knusse wijkjes.

De stad is niet alleen een aanrader door het lekkere Turkse eten en de traditionele glaasjes Turkse thee, maar ook door de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. In een korte citytrip kun je jammer genoeg niet alles zien, maar deze 6 highlights moet je echt zien!


1 – Hagia Sophia

Van kerk naar moskee naar museum; de Hagia Sophia (ook wel de Aya Sophia) is een van de belangrijkste bouwwerken ter wereld en wordt algemeen gezien als architectonisch wereldwonder. Door de prachtige mozaïeken krijg je een stijve nek, maar dat is het meer dan waard. Ik kon er in elk geval uren rondlopen, want WOW, wat is de Hagia Sophia prachtig!


2 – Blauwe moskee

De Sultanahmet Cami of de Blauwe Moskee heeft zijn bijnaam te danken aan de kleur van het tegelwerk binnen en moet je gewoon zien als je in Istanbul bent. Wist je trouwens dat de moskee met haar zes minaretten een provocatie is? Alleen de moskee van de profeet in Mekka telt er evenveel, dus dat was nogal een dingetje. Het verhaal gaat dat de sultan gouden minaretten had besteld, maar dat de architect hem verkeerd begreep. ‘Goud’ in het Turks is ‘altin’, terwijl ‘zes’ ‘alti’ betekent. Een logische verwarring lijkt mij zo. De Sultan heeft dit uiteindelijk opgelost door de andere moskee meerdere minaretten te schenken. Slim!


3 – Topkapi Paleis

Hedendaags is het Topkapi Paleis een museum met een uitgebreide collectie bestaande uit zilverwerk, kristal, sieraden, borduurwerk, klokken en relikwieën: de stok van Mozes, het zwaard van David en meerdere bezittingen van de profeet Mohammed zijn hier te bewonderen. Ik vond al;een al het gebouw het bezoekje waard. Het paleis bestaat uit vier verschillende hoven met mooie poorten en is gewoon – in één woord – kolossaal. Ik zou er bijna in verdwalen, zo groot.


4 – Kamondo-trappen

Een beetje verstopt in de stad, maar zeker de moeite waard om op te zoeken: de Kamondo Merdivenleri oftewel de Kamendo-trappen. Deze trappen zijn het meest bekend door de beroemde foto van Henri Cartier-Bresson uit 1965 (links op de foto hierboven) en een waar kunstwerk. Neem de trappen op weg van of naar de Galata Toren en neem ook zelf even de tijd voor een fotomoment. Strike-a-pose.


5 – Galata toren

Nee hè, toch niet nog meer trappen? Geen nood. De top van de 14e eeuwse Galata Kulesi is te bereiken met een lift. Niets dus wat je tegenhoudt om deze toren te beklimmen tijdens je citytrip. Boven heb je overigens een prachtig uitzicht over de wijk Beyoglu en kun je twee continenten in één beeld vastleggen. Leuk!


6 – Grand Bazaar

Shopaholics kunnen gerust een lege koffer meenemen naar Istanbul. De vele bazaars en marktjes zijn gewoon te leuk om over te slaan en je kunt er dagen ronddwalen. Een van de bekendste markten van Istanbul is de overdekte Grand Bazaar ofwel Kapalıçarşı.  Geniet van de felle kleuren, zachte sjaals en ervaar het oude Istanbul tussen de vele andere toeristen. Vergeet niet af te dingen en neem zeker ook een setje theeglaasjes mee naar huis!

Welke highlight moet je volgens jou echt zien tijdens een citytrip in Istanbul?

Alle producten benoemd linken puur door naar een webshop voor jouw gemak. Vind jij deze blog leuk en wil jij mij helpen meer blogs te maken? Als je sommige producten koopt via de affiliatie links kost het jou niets extra’s, maar helpt het mij deze website te onderhouden. Shop bijvoorbeeld bij Bol.comFonq of Babypark

Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights