Ontvang gratis mijn ebook vol DIY inspiratie voor Pasen.

5 Trucjes voor meer licht in huis

Posted on 3 min leestijd 571 views

Woon jij in een relatief donker huis/flat/appartement? Dan heb ik 5 trucs voor jou om meer licht in huis te creëren. En echt, dat is vaak veel simpeler dan je denkt.

Toen ik nog in mijn appartementje woonde, baalde ik er al van: donkere woningen. Want ook al had mijn plekje mega veel raampartijen, er scheen geen zon op en dus ook niet naar binnen. Ook in ons huisje schijnt er overdag niet echt zon naar binnen, waardoor het vaak binnen donkerder is dan buiten. Gelukkig weet ik tegenwoordig een aantal trucjes om het in huis toch lekker licht te maken. 

Truc 1: Lichte kleuren maken licht

Inkoppertje natuurlijk, maar toch vergeten veel mensen dat een donkere muur of kozijn een ruimte ook donkerder doet ogen. Kies dus altijd voor een lichte basis en verf ook je kozijnen in een lichte kleur. Stop trouwens niet bij de muren, maar ga ook voor lichte meubels en leg een lichte vloer neer. 

Truc 2: Weerkaats het licht

Nog een voordeel van een lichte basis is dat dit het licht meer weerkaatst. Daardoor oogt een witte muur met een lichte vloer ook zoveel lichter als bijvoorbeeld een donkerblauwe muur en donkere vloer. 

Truc 3: Spiegels!

Spiegels zijn hiervoor ook ideaal! Dus plaats zeker te weten een paar spiegels in huis. Tegenwoordig zijn er allerlei hippe spiegels te koop of knap er eentje op van de rommelmarkt. 

Truc 3: Hou het laag

En dan heb ik het niet alleen over die struik onder het raam, maar ook in huis. Een grote kast naast het raam zal namelijk een hoop licht blokkeren. Hou het daarom laag, zodat het licht dat binnenkomt langs het raam ook echt naar binnen kan schijnen. Oh, een hoge boom in de tuin dat net de zon blokkeert is natuurlijk ook geen slim idee. 

Truc 4: Laat het licht doorschijnen

Overweeg goed de keuze in raamdecoratie. Iedereen is namelijk dol op privacy, maar altijd maar alles dichtgooien zorgt niet echt voor licht. Althans als je donkere gordijnen hebt hangen. Kies liever voor lichtdoorlatende gordijnen gemaakt van een dunne stof, zoals linnen. 

Truc 5: Lichtjes aan

Wanneer het buiten donkerder wordt, is het tijd om de lampen aan te doen. Nu is het belangrijk dat je hebt nagedacht over een goed lichtplan. Heb je bijvoorbeeld genoeg lampen om heel de ruimte te verlichten? En ook is het handig om wat lampjes te hebben voor wanneer je het iets knusser wilt maken. Sowieso is het slim om in de donkere hoekjes een lamp te zetten of te hangen. Of eigenlijk gewoon overal waar je licht nodig hebt. 

Blijft het donker in huis? Dan is het misschien alsnog handig om wat meer ramen te creëren. In onze aanbouw hebben wij dat bijvoorbeeld gedaan door een lichtstraat te plaatsen en die ruimte is nu het lichtste plekje van heel het huis!

Wij kozen dus voor een lichtstraat, maar je kunt ook kiezen voor lichtkoepels (voor in een plat dak) of een dakraam (voor in een schuin dak). Zo’n dakraam hebben wij trouwens ook in de logeerkamer en is ook ideaal voor als je bijvoorbeeld slaapt op zolder.

Hallo licht!
Groetjes
signature

Ontvang ook de nieuwsbrief, inclusief exclusieve DIY's en printables die je niet vind op de blog!

Voer je email adres in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.

Previous
10x Leuke kattenspulletjes
5 Trucjes voor meer licht in huis